~Unforgettable journey…(^_^)

In the name of ALLAH, The Most Beneficent and The Most Merciful…

Assalamu’alaikum warahmatullah🙂

All the praises and thanks be to ALLAH, the Lord of the ‘Alamin (mankind, jinn and all that exists), the Master, Planner, Sustainer, Cherisher. The Only Owner (and the Only Ruling Judge) of the Day of Recompense (Day of Resurrection). YOU (Alone) we worship and YOU (Alone) we ask for help (for each and everything). Guide us to the Straight Way, the way of those on whom YOU have bestowed YOUR Grace. Peace be upon the Master of the Messengers, Muhammad saw, his family and his Companions. All the praises and thanks be to ALLAH, with Whose blessings are completed the righteous deeds…

Alhamdulillah…at last, setelah hampir 3 bln meninggalkan Cyber…aku berkesempatan utk dtg ke sana pd hari khamis dan jumaat lepas…wlupun cume 2 hari…tp itu sudah memandai utk ku melepaskan kerinduan…:mrgreen:

seperti biasa, perjalanan dr melaka ke kl memakan masa selama 2 jam…sepanjang perjalanan, perasaan bercampur-baur…excited+nervous…ntahla…anything would be happen within 3 months…b4 smpi kl, dpt msg dr seorang sahabatku, ashikin…mujur dia memberitahuku yg bas ke cyber dh bertukar…terpaksa naik bas “lompat2″…actually, ada bas yg straight ke sana…tp tidak tau pukul berapa…kesabaran menunggu selama hampir setengah jam terbalas… alhamdulillah…akhirnya dpt bas yg straight ke sana…hujan mengiringi perjalanan ku ke cyber…tp syukurlah aku berada di dlm bas ketika itu…klu tidak, entah apalah nasib ku dgn bebanan beg ( yg menurut ibuku, seolah-olah hendak pindah terus :grin:)

sesampai di sana kira-kira pukul 6 lbh…sahabatku, nadya sudah sedia menanti dgn senyuman terukir di bibirnya…:smile: kami membeli makanan di Sirah Utara (one of my favourite cafe😀 ) perasaan berbunga-bunga dpt melihat MMU kembali…:mrgreen: mlmnya, kami berkesempatan mengikuti program Interfaith Talk yg merupakan program perbincangan pelbagai topik menurut perspektif 4 agama utama di dunia…topik pd malam itu: The Description of Paradise and Hell…sgt2 menarik…terutama yg ditunggu2, speaker dr Muslim…wlupun agak keletihan ketika itu…namun ilmu yg diperolehi tidak terbanding nilainya…

selepas program, aku berkesempatan bertanya khabar dgn adik2 di sana…segala penat lelah perjalanan siang tadi terubat…begitu pantas masa berlalu tanpa ku sedari jam sudah menunjukkan pukul 1 pagi…

keesokkan harinya, sahabatku ashikin terpaksa menemani ku utk bertemu dgn temanku…diri ini terasa benar2 bersalah pd nadya dan ashikin sbb kami telah merancang utk membincangkan fyp kami setibanya aku di sana :sad:…mmg benar, manusia hanya mampu merancang…

namun kesempatan ini, ku ambil utk bercerita panjang dgn ashikin…byk benar yg kami kongsikan bersama…terima kasih sahabatku kerana sudi meminjamkan telinga dan bahu padaku…

sememangnya ALLAH always there for us when we need HIM…di saat ku ditimpa sesuatu yg tidak disangka2 pada hari itu…DIA telah mengurniakan aku ketenangan dan kekuatan…dan buat pertama kalinya, airmata ini tidak tumpah…ku pasti dan yakin…semuanya akan kembali seperti biasa…ku yakin dgn janji-NYA…terima kasih ya ALLAH…ENGKAU lebih mengetahui apa yg terbaik buat hamba2-MU…:smile:

buat sahabat2ku, nadya dan ashikin…terima kasih atas segala layanan dan bantuan kalian sepanjang ku berada di sana…semoga kita semua dikurniakan ketabahan dlm meneruskan kehidupan ini serta dipermudahkan segala urusan kita…insyaALLAH…teruskanlah perjuangan ini, wlu pahit terpaksa ditelan…wlu onak duri terpaksa diredah, demi satu destinasi yg abadi…ku do’akan semoga kalian berbahagia di samping insan2 yg tersayang…amiin ya rabbal ‘alamiiin….

kapankah kita akan bertemu kembali…???

Ana takhafullah wa ana uhibbukum fillah…:smile:


2 responses to “~Unforgettable journey…(^_^)

  • penawar

    assalamualaikum ayuu..

    wah seronok nya dia gi MMU.. akak rindu gak kat suasana MMU..😦 kalu dulu rasa macam nak kuar dari pagar MMU aje (walaupun MMU takde pagar..) nak lepaskan tension study.. tapi bila berjauhan, rindu pulak nak tgk langit MMU… shikin n nadya sihat?.. lambat lagi kita nak berkumpul bersama..😦

    jaga diri..

  • alamien84

    wa’alaikumussalam…
    alhamdulillah smuenya sihat2 blaka…:smile: insyaALLAH akak…klu ade rezeki…pjg umur…kita jmp….:smile:
    take care too…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: