PENGUMUMAN…~

Assalamu’alaikum warahmatullah….

buat pengunjung blog ini, di sini ade satu pengumuman…post yang bertajuk “Apa itu Salaf@Salafiyah dan Siapa Salafi….??” telah di”remove” atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan…mohon maaf kepada semua…terima kasih kepada yang sudi memberi respon terhadap post tersebut…

wallahu’alam…
barakallahu feekum…~


bukan niatku~


Berjanjiku di suatu ketika
Bahwa aku takkan menduakan-Mu
Dan aku takkan biar sesiapa
Cuba memalingku dari jalan bahagia

Ternyata dalam perjalanan ini
tidak semudah yang kutafsirkan
jalannya beribu lorongnya berliku
jika tersilap langkah menyesal ku selamanya

Kasih andai cinta yang kusemai
Rapuh menanti ditewas dugaan
Maafkan aku kiranya tak tertanggung
Segala harapan yang diberikan
Maafkan aku yang tiada berdaya
Walau bukan niatku untuk melakukannya

Mungkin kah ada pengampunan dari-Mu
Kembalikan fitrah kehambaanku
Hinanya aku merayu kepada-Mu
Setelah kering dosa yang kulakukan
Maafkan aku yang tiada berdaya
Kerna bukan niatku untuk melakukannya…


By: Devotees (Nasyed Indie)


perjalanan baru bermula (part II)..~

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lg Maha Penyayang…

Selawat dan salam buat kekasih-NYA, Muhammad Sollahu’alayhi wassalam… para sahabat, para tabi’in dan ahlul bait…

alhamdulillah…akhirnya, baru kini “kerajinan” ku kembali utk menyambung entri yg tertangguh dahulu…kekangan masa & kekurangan fasiliti, menyukarkan aku utk aktif dlm dunia blog ini…apa2 pun, aku tetap bersyukur krn msh lg diberi kesempatan oleh-Nya…

berbalik pd entri ku yg tertangguh…

khidmat ku di sekolah rendah itu berakhir pd pertengahan Mac 2008…mendapat offer dgn slh sebuah company US di Cyberjaya, membuatkan aku berasa sedikit teruja & tidak sabar…mungkin hrpn ku terlalu tinggi utk meng’apply’ apa yg tlh ku pelajari di U dulu…bekerja sbg Web Content Developer, wlu x segah namanya, tasks yg diamanahkan kdgkala agak mencabar jugak…wlu secara asasnya, hanya ‘copy n paste’ tetapi byk yg kuperolehi…insan2 yg kukenali sewaktu di sana juga ilmu2 yg tak ternilai, sudah cukup memberikan impak yg besar dlm hidupku…namun, semuanya hanya mampu bertahan krg dr 2 thn…menjelang awl 2009, company ini sgt2 terkesan dgn kejatuhan ekonomi di USA…wlupun tiada staff yg diberhentikan, namun effect terhdp gaji kami agak ketara…tak mahula aku menceritakn secara detail ttg “penderitaan” kami…tp cukupla ku nyatakan di cni, inila antara sbb n punca utama knp ramai staff2 yg agak baru, tidak betah utk tinggal lama…n termasukla aku…alhamdulillah, pertolongan Allah smpi tepat pd msnya…aku mendapat offer lg dr sebuah company Singapore…offer ini ku terima slps 1 minggu menghadiri intw…mmg tak sangka…tp inila yg dikatakan takdir n ketentuan dr Yang Maha Esa…TERIMA KASIH YA ALLAH…kebetulan, ofisnya terletak selang satu bangunan dgn ofis lama ku dulu…position ku di ctu msh sama cuma kini baru bnr2 terasa ‘berat’ di sebaliknya dgn tugasan2 yg diamanahkan…alhamdulillah, sudah msk bulan ke tiga ku di company baru…mudah2an aku dpt mengalas tugasan yg diamanahkan dgn sebaik2nya…ku harapkn juga dpt mengutip ilmu2 n pengalaman2 yg berharga di sini…insyaAllah…

buat x-collegues ofis lama: nadya (kini di DHL), kak ummi (kini di MOSTI), kak lin (dh nk resign), kak nurul, kak heni, kak fatin (kini di Air Asia), sylvia, suganthi (kini di SME) n yg lain2 yg tak dpt ku sebutkan di sini, saat2 bersama kalian adalah antara kenangan2 manis yg tak mungkin aku padamkn dlm memori ku…alhamdulillah, Allah masih izinkan kita berhubung n bertemu…kpd sahabat baikku, nadya…terima kasih krn tlh berjasa me’forward’kan resume…jasamu itu tlh mencatatkn 1001 pengalaman berharga buatku…sememangnya aku amat2 menyayangi kalian…kita tetap satu family smpi bila2…insyaAllah…(^_^)

2009 sudah hmpr sebulan melabuhkan tirainya… kini 2010 kutempuhi dgn diiringi azam2 ku yg blm lg tertunai…mudah2an Allah berikan aku kesihatan, kekuatan n kesempatan utk merialisasikan azam2 ku pd thn ini…insyaAllah…do’akan sglnya dipermudahkan….


Adakalanya…~

Adakalanya… Tanpa kita sedari, kita semakin jauh daripada ALLAH… Kita sibuk dengan urusan dunia… Kita sujud pun, tanpa khusyuk kepada Yang Esa…
Tapi, ALLAH sentiasa memerhatikan kita….

Adakalanya… Tanpa kita sedari, kita membina dinding antara kita dan ALLAH… Maksiat dan dosa kita buat.. Sehinggakan terbina dinding untuk kita mendapat barakah dan rahmat daripada ALLAH….

Adakalanya… Kita terasa ALLAH sangat mencintai kita… Hingga kita lupa untuk merasa takut dan harap kepada Allah… Itulah cinta zindik… Kita terus melakukan perkara terlarang tetapi masih merasakan ALLAH mencintai kita….

Adakalanya… Kita mahu meminta pertolongan ALLAH.. Tapi, sebahagian tawakkal kita adalah kepada makhlukNya… dan hanya tinggal sebahagian lagi tawakkal kepada ALLAH.. Bukan kah cukup ALLAH sebagai penolong dan hanya kepada DIA kita bertawakkal…..

Adakalanya… Kita sangat inginkan sesuatu… Kita cuba sedaya upaya.. Tapi kita lupa untuk meminta daripada Pemilik segala benda…

ALLAH… Bantuilah kami untuk mengingati-Mu…. dan untuk mensyukuri nikmat-Mu… dan memperbaguskan ibadah kami kepada-Mu…

**********************************

O Allah.. I cannot hold the tongues of people out there.. But You can..
O Allah.. I cannot hold the hands of people out there.. But You can…
O Allah.. Forgive me,  forgive my parents,  forgive my ummah for our negligance in observing our duties…
O Allah.. You own the strength.. You own the power.. You own the softness and kindness.. Send us down, tranquility over the threats of the unbelievers..
O Allah.. Hold our hearts, let us not deviate from You… Let us die as a person who submits his/her whole life to You..

Ameen..~

(Dipetik dr http://yahumaira.wordpress.com/)


‘Oh, Heart’

By: Whitney Albright

Oh heart, oh heart, why must you beat?
Oh heart, oh heart, why must you weap?
Oh heart, oh heart, why must you hide?
Oh heart, oh heart, what lies inside?
Oh heart, oh heart, why must you cry?
Oh heart, oh heart, why do you despise?
Oh heart, oh heart, why are you weak?
Oh heart, oh heart, why can’t you speak?
Oh heart, oh heart, why must you burn?
Oh heart, oh heart, why can’t you learn?
Oh heart, oh heart, what went wrong?
Oh heart, oh heart, can’t you be strong?
Oh heart, oh heart, why are you blue?
Oh heart, oh heart, where are you?

Hati yg kosong~..


do’akn saya…~

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lg Maha Penyayang…

Assalamu’alaikum wbt semua…

maaf krn x dpt menyambung entri saya yg lps… skg ini saya bnr2 sdg sibuk di ofis baru… byk dateline yg nk dikejar…x cukup tangan rsnya…😦

saya juga x brapa sihat skg… saya diuji dengan satu penyakit alahan…mungkin ini adalah kafarah atas sgl dosa2 sy slama ini..😦 saya mohon do’a dr smua pengunjung2 blog ini…tlg do’akn kesembuhan saya…insyaAllah, saya akan continue entri saya yg lps slps smuanya selesai…mudah-mudahan…

“…(iaitu Tuhan) Yang telah menciptakan aku, maka Dialah yg menunjuki aku, dan Tuhanku, Yang Dia memberi makan & minum kepadaku, dan apabila aku sakit, Dialah Yang menyembuhkan aku, dan Yang akan mematikan aku, kemudian akan menghidupkan aku (kembali), dan Yang amat kuinginkan akan mengampuni kesalahanku pada hari kiamat.” (Asy Syu’araa’, 6: 78-79)

“Ya Allah sembuhkan badanku, Ya Allah sembuhkanlah pendengaranku, Ya Allah sembuhkanlah penglihatanku, Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kekufuran dan kefakiran. Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari azab Kubur. Tiada Tuhan selain Engkau.” (H.R. Abu Daud)

“Aku bermohon kepada-Mu keampunan, kesihatan, baiknya keyakinan. Dan sembuhkanlah aku (dari sakit) di dunia dan akhirat.” (H.R. An-Nasai)

wassalam…


my new journey begins….~

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lg Maha Penyayang…

Assalamu’alaikum wbt semua…🙂

Alhamdulillah…segala pujian semata-mata untuk PENCIPTA alam…PENCIPTA segala yg dilangit & di bumi…DIA Yang Maha Kuasa, Maha Agung…tiada daya & kekuatan melainkan dgn izin-NYA…alhamdulillah…dgn izin-NYA ku masih bernafas di bumi yg bertuah ini…masih lg mampu menghirup oksigen..masih lg dapat merasai nikmat2 ILAHI yg tidak terhitung byknya… mempunyai pancaindera yg masih lagi berfungsi dgn sempurna (walaupun ku seorg yg berkaca mata😉 )… masih lagi mampu berfikir dgn waras…dan alhamdulillah…masih lagi mempunyai nikmat iman & islam dlm hidupku… Subhanallah…Alhamdulillah…Allahuakhbar…

lidah ini terus menerus mengungkapkan kalimah alhamdulillah kerna dgn izin-NYA, tangan dan jari jemariku kini mula menari lg “menghidupkan” kembali blog ku ini yg sudah sekian lama sepi… sepi tanpa sebarang luahan atau perkongsian dariku…melihatkan pd entri ku yg terakhir pd Mac 2007 yg lps, ku kira-kira hampir 2 thn lbh ya…mesti ramai yg tertanya-tanya…ke mana menghilangnya tuan empunya blog…masih hidup lagikah…sihatkah…atau ada sesuatu yg blaku pdnya kah..??

ku hanya mampu tersenyum dgn kesemua persoalan2 itu…ku tidak hilang…ku tidak ke mana-mana..ku masih lg ada…ada dicni…sihat alhamdulillah…:)

buat pengetahuan pengunjung2 blog yg amat kukasihi…
2007 merupakan tahun yg amat sukar buatku kerna tahun itula ku bertungkus-lumus menyiapkan FYP ku (final year project)…dan menghabiskn sisa2 hidupku di MMU…alhamdulillah…smuanya berjalan lancar…setelah pelbagai kesukaran kulolosi…ku berjaya mengenggam “sekeping” degree (di MMU, degree dlm bentuk CD… hehe… ).

berbekalkan gelaran graduated IT student dr MMU itu, ku berusaha mencari peluang pekerjaan yg sesuai dgn kelayakkan ku…namun rezki blm berpihak pdku… ku isi zaman “taman anggurku” dgn menimba pengalaman sbg salah seorg tenaga pengajar di sebuah sekolah rendah agama yg berhampiran dgn rumahku…di ctu…dr sebuah sekolah yg serba serbi kekurangan, kutitip sgl pengalaman yg amat berharga…buat menempuh hari2 yg bakal mendatang…ku berkhidmat di sekolah itu bermula dr julai 2007 sehinggalah pertengahan Mac 2008…  hingga kini, wajah2 murid2 kesayanganku masih lg bermain2 di mata…begitu juga teman2 seperjuanganku, Mudir Hj Shafrie, Kak Mirani, Kak Robiaton, Kak Rozilah, Mak Lang ku Esah & yg lain2nya… walaupun pertemuan kita cuma seketika, ukhuwwah yg terjalin antara kita semua, takkan penah luput dr ingatan… buat bekas anak2 muridku, ku doakan semoga kalian semua dpt mencapai cita2…menjadi muslim & muslimah yg berguna kpd agama, keluarga, bangsa dan negara… dan semoga kalian berjaya di dunia dan akhirat… insyaAllah, kita akan bertemu kembali satu hari nanti…🙂

(2 b continue…:)